Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Compte enrere per protegir els oceans. Uneix-te a #OurBlueLung
| Notícies| 25/03/2019

Ha començat el compte enrere. La data límit del 2020 per tenir oceans saludables s’acosta ràpidament. Per aquests motius la Fundació ENT ens hem unit a la campanya de Seas At Risk, juntament amb moltes altres entitats i milers de ciutadans europeus, per recordar a les institucions i responsables polítics que no ignorin el termini legalment vinculant per garantir uns mars saludables.

Mitjançant aquesta campanya conjunta, que té per nom “Save Our Blue Lung”, sol·licitem als Governs que duguin a terme 20 mesures per avançar decididament cap a uns mars nets, sans i abundants per a l’any 2020. Objectius que els Estats membre es van comprometre a assolir quan es va adoptar la Directiva marc sobre l’estratègia marina l’any 2008.

A falta de pocs mesos per a la data límit, els països de la UE, incloent l’Estat espanyol, no compleixen amb la seva obligació legal «d’adoptar les mesures necessàries per aconseguir o mantenir un bon estat mediambiental del medi marí per a l’any 2020» (article 1.1 de la Directiva marc sobre l’estratègia marina). De fet, l’agost de l’any passat, la mateixa Comissió Europea va declarar que probablement no s’aconseguirà el bon estat mediambiental dels mars de la UE per a l’any 2020, llevat que els Estats membres emprenguin accions més decidides.

Aquesta normativa en vigor des de 2008 resulta ser l’aliada més forta per salvar els mars i oceans, el pulmó blau que proporciona fins al 50% de l’oxigen que respirem. La Directiva Marina compromet els països de la UE a fer tot el que estigui al seu abast per aconseguir mars nets i saludables per a l’any 2020. Aquest objectiu cobreix tot, des de preservar la biodiversitat marina i acabar amb la sobrepesca, fins aturar la contaminació química i plàstica i eliminar la contaminació acústica submarina.

Però a més, altres normatives de la UE també obliguen a prendre mesures en aquesta direcció. Pel que fa a la recuperació de les poblacions de peixos a nivells sostenibles, per exemple, 2020 també és la data legalment vinculant que tenen els Estats membre per acabar amb la sobrepesca (tal com marca l’article 2 de la Política Pesquera Comuna), un objectiu que porta a l’agenda política des de fa anys però que també està lluny de ser assolit, especialment a la Mediterrània, el mar més sobreexplotat del món segons l’últim informe de la FAO.

Després d’anys des de la seva adopció, aquests compromisos legals encara no s’han complert. Sense voluntat política ni una visió a llarg termini, la sobreexplotació i la destrucció dels mars continuaran. Per tot això, mitjançant aquesta campanya, es pretén instar als responsables polítics que es comprometin a complir amb les «20 mesures per uns mars nets i saludables abans de l’any 2020». Ara és el moment de prendre mesures decidides i urgents per complir amb les lleis en vigor i salvar #OurBlueLung.

Document 20 mesures abans de 2020
Informació de la campanya

Foto: Corey Arnold