Per celebrar el Dia Mundial dels Oceans, aquest dissabte 9 de juny més de 20 organitzacions celebraran nombroses activitats lúdiques en diversos punts del litoral català per reivindicar la protecció del corall vermell. La Fundació ENT vol donar suport a totes aquestes entitats sumant-se a les seves reivindicacions, que consisteixen bàsicament en demanar al Govern entrant l’establiment d’una veda que garanteixi la protecció del corall vermell i que prevalgui el criteri científic a l’hora de gestionar els recursos.

El passat mes d’abril va esclatar la polèmica després de la concessió, de la ja cessada Ministra de Medi Ambient Isabel García Tejerina, de 12 autoritzacions per a l’extracció i venda de corall vermell (Corallium rubrum) en aigües exteriors de Catalunya (concretament en l’àrea compresa entre Cap de Begur i Arenys de Mar), tot i que la Generalitat de Catalunya havia introduït una veda d’aquesta activitat extractiva durant 10 anys.

Aquest fet va donar la veu d’alarma i nombrosos col·lectius es van unir ràpidament per protegir el corall vermell de la Costa Brava, una espècie catalogada en perill d’extinció a la Mediterrània. El punt de partida d’aquesta campanya va ser la redacció d’una carta oberta dirigida a la Ministra Tejerina que compta amb el suport de més de 80 centres de recerca, organitzacions ecologistes i ambientals, així com centres i clubs de busseig.

La carta oberta, que va ser enviada el passat mes de maig, i en la qual es sol·licitava a l’ex-Ministra seguir el consell científic i ampliar la suspensió de l’extracció de corall vermell a tota la costa catalana (valorant així mateix l’extensió a la resta de les aigües espanyoles), mai va obtenir resposta.

Així doncs, malgrat les múltiples reivindicacions tant de l’esfera científica com de la societat civil, la ja cessada Ministra Tejerina es va mantenir fèrria en la decisió de mantenir els permisos d’extracció de corall vermell. Perllongant així una activitat extractiva d’elevat impacte ambiental i nul benefici social.

Amb l’arribada del nou Govern, i tenint en compte que la Diputació de Girona va aprovar per unanimitat el 15 de març una moció que instava al Ministeri a revocar les 12 llicències concedides per a l’extracció del corall vermell, que nombrosos municipis de la costa catalana estan acordant mocions similars, i que el diputat Marc Lamúa, del Partit dels Socialistes a Catalunya, va sol·licitar a l’ex-Ministra el mes passat al Congrés que revoqués els permisos atorgats, les organitzacions convocants consideren que en el panorama actual el vent bufa a favor.

Tot i així no s’han volgut quedar amb els braços plegats i aquests dissabte més de 20 entitats han organitzat dues rodes de premsa per explicar l’estat dels fets (una a Pals i l’altra a Sant Adrià del Besòs), així com nombroses activitats lúdiques (nedades populars, immersions, cursos d’apnea, xerrades, etc.) sota el lema “Vida al Corall – Vida a la Mar”, per sol·licitar al Govern entrant l’establiment d’una veda total a l’extracció del corall vermell, un canvi de rumb en la gestió pesquera que asseguri la recuperació de les poblacions a nivells sostenibles i un bon estat ambiental de la Mediterrània.

Més informació