Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
ENT i els 25 anys de la revista Ecología Política
| Notícies| 28/01/2016

Santiago Gorostiza

Al gener de 2006, la revista Ecologia Política anuncia una parada en el camí. Joan Martínez Alier, que l’havia fundat i dirigit des de 1991, valorava donar per acabada una etapa. El catedràtic d’Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), un dels pares de l’Economia Ecològica, havia coordinat els primers 30 números però les seves creixents obligacions li deixaven amb poc temps i energies per continuar amb la revista.

En aquell moment, ENT va mostrar interès perquè la revista continués publicant sense interrupció. Mitjançant la implicació de Miquel Ortega i Ignasi Puig, tots dos antics estudiants del programa de doctorat de la UAB dirigit per Martínez Alier, la coordinació editorial de la revista va passar a ser col·legiada i el consell de redacció va ser renovat. La línia editorial de la revista, que combinava la investigació amb l’atenció als conflictes socioambientals de totes les geografies del planeta, es va mantenir.

Amb ENT a càrrec del secretariat tècnic de la revista, es va crear una pàgina web, i tots els números publicats fins llavors van ser digitalitzats i posats a la disposició del públic. Amb el número 31 d’Ecologia Política es van iniciar també els números de tipus monogràfic. El primer va ser dedicat a les megainfrastructuras. Després arribarien números dedicats als agrocombustibles, la crisi global de la pesca, els desplaçats ambientals, el decreixement, la justícia ambiental, etc.

Deu anys i vint revistes després d’aquests canvis, Ecologia Política compleix el seu 25è aniversari amb milers de seguidors a les xarxes socials, tant a Facebook com a Twitter. Al costat del número 50, acabat de publicar, es millora l’accés a antics articles i es renova la pàgina web. La secció central del número 50 es titula “Perspectives sobre ecologia política”, i compta amb articles de Stefania Barca, Giorgos Kallis i Manuel González de Molina, entre d’altres autors. Joan Martínez Alier explica els orígens de la revista i les seves relacions amb altres revistes germanes, com Capitalism Nature Socialism o Ecologie & Politique. Un dels autors que va publicar al primer número d’Ecologia Política, l’investigador mexicà Víctor Toledo, és entrevistat en aquest número. La ressaca de les negociacions de la COP 21 a París es tracta en diferents articles. A més, com a cada número, la revista inclou les seccions de Xarxes de Resistència i de crítica de llibres.

La revista encara el seu futur amb el repte de millorar el contacte amb els lectors i subscriptors i augmentar la seva distribució a la península Ibèrica i Amèrica Llatina. La crida d’articles per al número 51 ja està oberta, i se centra precisament en l’ecologia política d’Amèrica Llatina, una zona molt present en la història i debats d’Ecologia Política des de la seva fundació. Per celebrar l’aniversari, durant els propers mesos la revista ofereix una promoció 2×1: quan et subscrius a Ecologia Política, es pot regalar una segona subscripció, sigui a una entitat o un particular.