Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Debat sobre les causes del malbaratament alimentari i les possibles actuacions a desenvolupar per part de les administracions
| | Notícies| 27/10/2016

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 19 al 27 de novembre), la Fundació ENT organitzarà un debat sobre les causes del malbaratament alimentari i les possibles actuacions a desenvolupar per part de les administracions. Es titularà “Com aconseguir un marc normatiu català més favorable a la prevenció del malbaratament alimentari?” i la data i el lloc concret es definiran properament (els propers dies facilitarem tota la informació al respecte).

L’acte serà públic. Es farà difusió tant a agents especialment interessats en el malbaratament alimentari com al públic en general. El debat pretén abordar les possibilitats normatives i fiscals de prevenció del malbaratament alimentari. Amb la participació de diferents agents de la cadena alimentària, l’acte té per objectius:

  • Revisar els principals condicionants normatius que limiten l’aprofitament d’alguns aliments al llarg de tota la cadena alimentària (incrementar la prevenció del malbaratament alimentari i afavorir la canalització d’excedents alimentaris).
  • Debatre sobre quines propostes normatives i fiscals podrien afavorir la lluita contra el malbaratament alimentari a nivell català.

El debat comptarà amb la participació dels següents agents relacionats amb la problemàtica del malbaratament alimentari:

  • Productors d’aliments
  • Distribuïdors de productes alimentaris
  • Responsables del control i seguiment de la seguretat alimentària
  • Entitats dedicades a l’ajuda alimentària
  • Entitats dedicades a la lluita contra el malbaratament alimentari
  • Responsables de la gestió de residus

Aquest debat s’emmarca dins el projecte que la Fundació ENT realitza per l’Agència de Residus de Catalunya. El projecte estudia les principals barreres i les oportunitats de prevenir el malbaratament alimentari per a les diferents administracions de Catalunya (Generalitat, ens locals) des del punt de vista normatiu. Els resultats de l’estudi es difondran entre els responsables polítics i la societat civil per impulsar un debat sobre aquesta temàtica al territori.

En els darrers anys la Fundació ENT ha desenvolupat nombrosos projectes relacionats amb la prevenció de residus municipals i el malbaratament alimentari. En el desenvolupament d’aquests projectes, s’ha constatat que existeixen algunes barreres normatives que dificulten la lluita contra el malbaratament alimentari, així com la manca d’incentius a nivell normatiu i fiscal. La Fundació ENT, amb aquest projecte, vol contribuir a aquest debat aportant propostes factibles a nivell català, i comunicar i debatre els resultats amb els agents implicats.